Uncle Kentang ini kongsi kelebihan jika menguruskan j3nzah, ramai sangat doakan dia diberikan hidayah

Dispatch yang tidak mengenali Unlce Kentang? Kuan Chee Heng adalah merupakan seorang aktivis sosial terkenal dengan aktiviti sukarela melakukan kerja kebajikan demi untuk membantu masyarakat yang memerlukan bantuan tanpa mengira bngsa atau agma.

Uncle Chee Heng sebelum ini pernah ada menyediakan perkhidmatan van jenaz4h, ambulans dan teksi 10 sen secara percuma pada golongan tidak berkemampuan.

Selain itu juga, beliau pernah mengagihkan bantuan makanan asas secara percuma, uncle Chee Heng yang pernah bertanding sebagai calon Bebas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih sebelum ini turut menyediakan Dapur Umum yang membolehkan mereka yang lapar dan miskin mengambil makanan secara percuma.

Pada baru baru ini beliau ada memuat naik satu posting pahala menolong menguruskan j3nzah

“Bagi mereka yang beragama Islam, Tuhan janjikan pahala sebesar 2 gunung Uhud..”

Bagi saya pula, permudahkan aja asalkan kerja beres dan yang meni1nggal dapat di semadikan secepat munkin. Logik untuk kita membantu..kerana kita mampu..

Bayangkan mereka yang tiada duit dan menerima berita kemati1an orang tersayang mereka kita permudahkan bab pahala atau tidak itu bukan hak kita itu hak Tuhan at least kita dapat ucapan terima kasih dari waris yang kebuntuan itu mencukupi kita sedar kita akan pergi meninggalkan orang orang tersayang satu hari nanti..

“Salam masuk kama rehat lah dan tidur lah agar esok kita menyirami pokok bunga di kvbur kita lagi”

Dilihat rata-rata warga netizan mendoakan agar supaya Uncle Kentang inj diberikan hidayah…

Sofiliyana Anis Uncle punya kebaikan teringat sirah Nabi, kisah Abu Talib (bapa saudara pada Rasulullah). Hanya Allah jer tahu kepercayaan agamanya.

Rosmaziah Mohd Daud Cantik uncle kentang berbaju melayu dan songkok, semoga hidayah Allah miliknya kelak atas kebaikan yg byk dilakukannya.

Nur Hidayu Abd Kadir Saya doakan uncle mendapat Hidayah.. Uncle terlalu baik pada sesama manusia.. Terima kasih uncle kentang..

Lapar Selalu Hati Encik belum terbuka ke untuk memeluk Islam?

Mereka yang ada melakukan solat j3nazah akan mendapat ganjaran dan pahala sebesar Gunung Uhud.

Bagi yang mengiringi j3nazah ke kubur juga, maka individu itu akan mendapat satu lagi pahala sebesar Gunung Uhud.

Ia sebagaimana hadis, daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW telah bersabda: “Barang siapa yang melayan jenazah orang Muslim kerana iman dan ikhlas, turut solat jenazah bersama-sama dan menyelenggarakan pengebumiannya sehingga selesai, maka orang itu pulang membawa pahala dua qirat, satu qirat kira-kira sebesar Bukit Uhud. Dan siapa yang mengikut solat j3nazah sahaja, kemudian dia pulang sebelum dimakamkan, maka orang itu pulang membawa pahala satu qirat.” (Riwayat al-Bukhari dan Sunan an-Nasai)

Bagi mereka yang menggali kubur, dalam hadis riwayat al-Hakim, Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang menggali kubvr untuk j3nazah, kemudian dia masukkan jenazah tadi ke dalam kubur, maka pahalanya akan mengalir.”

Jom kita imbas sedikit siapa Uncle Kentang yg bnyak berjasa tak kira bngsa dan agma.
Kalaulah Saya Penguatkuasa, Saya Tak Sita, Saya Akan Bimbing – Uncle Kentang.

Pelbagai usaha dilakukan sebelum ini antaranya menyediakan kemudahan ambulan, teksi serta menjual barang-barang makanan dengan caj yang dikenakan serendah 10 sen semata-mata untuk membantu mereka yang tidak berkemampuan.

Terbaru, Uncle Kentang berkongsi di laman Fcebook miliknya betapa beliau kecewa dengan sikap segelitir pihak yang bertindak menghiina golongan yang kurang bernasib baik. Catatannya itu ditulis untuk membuka mata pihak-pihak terlibat. Semoga kita sama-sama dapat membantu Uncle Kentang, memudahkan ramai orang.

KAMI PENGEMIS REZEKI TEPI JALAN… KAMI TAK PANDAI BERTANDING POLITIK, KAMI BERTANDING DENGAN PANAS, HUJAN, HABUK SETIAP HARI DI TEPI JALAN KAMI TIADA ADA OPIS YANG BERHAWA DINGIN KAMI TIDAK MINTAK SIMPATI..TAPI KAMI MINTAK ADIL DARI SEGI AGMA.

Kalau lah saya penguatkuasa, saya tak akan hukum. Saya bimbing. Sedih dalam Malaysia baru, gerai gerai tepi jalan kena angkut . Macik tu bertanding bukan di politik, bertanding dengan hujan, dengan panas, dengan habuk, dengan angin kencang yang pecahkan payung, bertanding masak b0doh kerana semua masakan tak dapat jual kerana hujan turun lebat.

Bukan macam YB, kereta besar, sokongan rakyat yang kena tipu habis, YB boleh lah meeting di dalam ofis, hari hari keluar dalam TV entah cakap apa apa jaga YB, longkang mati akhirat tu dekat sangat jangan lah kau h1na kami makcik gerai tepi jalan kalau lah AKU BERAGMA ISLAM, akan aku permudahkan lesen, bawa borang dan bantu makcik ini isi dan dan di gerai berikan geran bantuan kewangan untuk menaikkan bisness… akan aku arahkan penguatkuasa lesen untuk bawa kerani kerani dalam opis tu turun padang, bawa segala cop cop pejabat dan mesin mesin untuk bayar dan bantu mereka dapatkan lesen.

BUKAN KAH AJARAN AGMA SURUH KITA MEMPERMUDAHKAN MENGAPA KITA YANG BERAGMA HARUS S3KSA MEREKA sediakan lori Majlis , truk majlis untuk bantu mereka pindah ke tempat yang sesuai kalau kita percaya tapak yang sediaada ganggu lalu lintas adalah tanggung jawab kita sebagai orang yang beragama mencarikan tempat sesuai untuk mereka berniaga kalau anda robohkan gerai mereka, kau rampas barang mereka.

Adakah kau selidik latar belakang keluarga adakah makcik patient dialysis, atau ada ahli keluarga terlantar, atau ada ahli keluarga yang sedang sakit knser adakah anak anak yang masih kecil masih sekolah dan perut lapar jalan kaki berbatu ke sekolah Ohhhh Tuhan ku.. kita semua beragama.. adakah kita fikir untuk mereka yang susah.

MULA HARI INI KITA UBAH, TIADA GUNA KITA UBAH KERAJAAN KALAU PATTERN YB MASIH SAMA. ATAU LEBIH TERUK DAN HANYA PANDAI MENGHUKUM. MALU SAYA KERANA SAYA BELUM ISLAM Kerana saya lihat rata rata YB yang beragama macam tak fikir langusng m4ti MARILAH MARI LAH MARI LAH. M4TI ITU PALING DEKAT DENGAN MU..TIDAK JAUH TU. Kamu jadi YB dengan Izin Tuhan.. kalau Tuhan kata kamu accident hari ini, maka kamu acc1dent dan terus lumpuh.

NAK ANGKUH APA MASA ITU BOSS POLITIK BESAR MU PUN TAK BOLEH BANTU MU MASA ITU LAH BOSS POLITIK BESAR MU TINGGALKAN MU KERANA KAMU SUDAH LUMPUH DAN TAK BERGUNA YANG MENGIRING MU, SAHABAT MU YANG SETIA, AHLI KELUARGA MU AMALAN MU SEGALA AMALAN BAIK MU PASTI AKAN HADIR BERSAMA MU MEREKA TAK LARI DAN TUHAN AKAN BERSAMA MU.

Marilah kita bantu makcik makcik gerai tepi jalan. pak cik pak cik yang saban hari duduk tepi jalan hanya untuk mencari sesuap nasi untuk cucu, anak anak dan kita sepak teranjang gerai mereka adakah kita tidak kej4m?

RENUNG RENUNG LAH JANGAN KAU LUPA BAWA BERSAMA AGMA MU KETIKA KAMU BERTUGAS DAN MENJALANKAN TUGAS DI TEPI JALAN.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber: FB Uncle Kentang

Be the first to comment on "Uncle Kentang ini kongsi kelebihan jika menguruskan j3nzah, ramai sangat doakan dia diberikan hidayah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares